Rétes készítés

2014.12.02 17:54

A rétestészta készítése

Hozzávalók:1 kg finomliszt, 7 dl langyos víz, csipetnyi só,1-2 evőkanál ecet , 1 evőkanál olaj. A hozzávalókból puha,kissé lágy tésztát gyúrúnk. A gyúrótáblához csapkodva nagyon jól kidolgozzuk,egészen simára. Akkor jó a tészta ,ha nem szakad,ha feljön a tábláról,ha sima és kis hólyagokat vet.Ezt követően a nyújtóasztal méretét figyelembe véve cipókra szaggatjuk a tésztát. Alaposan gyúrjúk ki.Lisztezett gyúrótáblán pihentetjük cipóinkat,amit be kell fedni egy -egy melegített lábassal.Pihentetési idő harmincperc. Aztán egy nagyobb konyhaasztalt takarjunk le abrosszal,szórjuk meg liszttel. A tésztát kézfejünkre emelve azon nyújtógatva tegyük az asztal közepére. Mindig lisztes kézzel, ujjainkal alányúlva, az asztal mellett körbe járva húzzúk a tésztát az asztal széléig,hogy az teljesen betakarja az asztalt. A tésztának hártyavékonynak kell lenni. A lecsüngő széleket szakítsuk, vagy késsel vágjuk le. Ezt is újra lehet gyúrni egy kis zsír hozzáadásával. Pihentetés után ezt újra nyújtják. A tésztát folyékony zsírral vagy olajjal és tejföllel egyenletesen meglocsoljuk, és az előre elkészített töltelékkel megtöltjük. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk,és ennek segítségével a rétest felcsavarjuk mind két oldalról, a tészta közepéig. A fölcsavart rudakat tepsi hosszára tányérral elvágjuk. Rétesünket kizsírozott tepsibe helyezzük,tetejét tejföllel meglocsoljuk.Forró sütőben süssük.Izlés szerint porcukrozzuk.

 

 

Rétestöltelék:Tökös-mákos

Hozzávalók:

1 nagyobb főzőtök ,3 bögre őrölt mák,2-3 bögre cukor,csipetnyi só. A tököt legyaluljuk, megsózzuk. Legalább egy órát hagyjuk állni,majd kicsavarjuk. A rétestésztára szórjuk a mákot , cukrot, és ujjunk közé csipetve a tököt. 

Nagyon  finom, érdemes kipróbálni !

 

Portánkon az elkészítés folyamata megtekinthető lesz az Események rovatában megadott időpontokban.